Naučite meditirati bilo kad i bilo gdje

Praktični savjeti za meditaciju koji će olakšati život svakom početniku

Znanstveno su dokazane dobrobiti meditacije na zdravlje i psihu, no ono što je čini posebno zanimljivom je činjenica da su meditacijske tehnike u suštini vrlo jednostavne, a  istovremeno mnogima vrlo teške. Budući meditacija posebno pomaže kod otklanjanja stresa i psihičkih tegoba, ovo potresno lockdown vrijeme je idealno za dati joj priliku i osvjedočiti su u njenu korisnost.

Meditirati može baš svatko, budući nema nikakvih negativnih nuspojava, a učiteljica joge Vedrana Sunko donosi praktične naputke za meditaciju koju možete prakticirati bilo kada i bilo gdje.

 

Meditacija Sunko YogaUgodno se smjestite i sjednite uspravnih leđa
Ukoliko je potrebno možete se leđima nasloniti na zid ili ormar. Nemojte ležati jer je tada puno veća mogućnost da zaspete. Kako bi meditacija bila ugodnija koriste se  meditacijski jastuci, no u nedostatku istih možete koristiti bilo kakav jastuk koji će vam omogućiti da duže vrijeme sjedite uspravne kralježnice.

Pratite dah
Postoji niz različitih meditacija. Jedna od jednostavnijih je praćenje daha. Jedino što trebate učiniti je pratiti dah, odnosno zrak kako ulazi kroz nosnice u pluća pa u trbuh i izlazi iz trbuha, kroz pluća i nosnice. U tom procesu treba biti samo pasivni promatrač i ni na koji način ne utjecati na svoje disanje.

Disanje treba biti prirodno, sasvim obično, kakvo je i inače.

Buditi s vlastitim mislima, no ne dozvolite im da zagospodare umom

Naš jedini zadatak je mirno sjediti u trenutku i promatrati zrak kako ulazi i izlazi iz tijela i to je sve. I tu kreću svi problemi ovoga svijeta jer ljudi danas na sve moguće načine bježe od sebe, pa biti sam s vlastitim mislima mnogima nije najugodnije iskustvo.

Um će vas sabotirati na sve moguće načine
Da stvar bude gora u namjeri da meditirati vaš um će vas sabotirati na sve moguće načine. Govorit će vam da ste gledani, da je to što radite glupo, da vas bole kukovi od sjedenja te da se zato hitno morate pomaknuti iz položaja u kojem meditirate. Možda će vas svrbjeti nos ili noga, žuljati sjedne kosti, moguće je i da naglo postanete žedni ili dobijete neopisivu potrebu da provjerite jeste li ugasili štednjak, uz to se možda počnete i ljutiti na nekoga ili smišljati recepte za tortu te tko zna što sve vam još vaš um neće servirati.

No, jedino što morate je propustiti sve te misli i ne ulovite se za njih, a to je često teže nego se čini.

Meditirati se može i otvorenih očiju

Iako se meditirati može i otvorenih očiju, početnicima se savjetuje držati oči zatvorenim, kako bi se smanjio broj vanjskih podražaja koji mogu poremetiti fokus.

Više o meditaciji, autosabotažama vlastitog uma i korištenju mindfulnessa u psihoterapijske svrhe možete saznati na online radionici  Meditacija i mindfulness za početnike 25. veljače na Zoomu. Više informacija se nalazi na linku