Sunkoplet meditacija heklanjem

Kreativne iscjeljujuće radionice

U zimske dane pletenje i heklanje zvuči kao dobra ideja. No vjerojatno vam nije palo napamet da heklanje osim što je ugodno kao metoda može biti dobro za fizičko i mentalno zdravlje

Heklanje zbog svoje repetitivnosti vrlo brzo dovodi u svojevrsno meditativno stanje. Ujedno je  i kreativan proces što samo po sebi djeluje na moždane valove tako da nas iz aktivnog beta stanja spušta u opuštenije alfa stanje, a to je upravo ono što nam svima treba. U tu svrhu se inače koriste  različite meditacije, no za one koji imaju problem s mirnim sjedenjem zatvorenih očiju, heklanje bi moglo biti rješenje.  Heklanje je posebno prikladno ukoliko se tek želi naučiti meditirati,  odnosno ako vaši pokušaji meditiranja nisu do sada dali željene rezultate. S druge strane meditacija heklanjem nije samo  zabavan proces koji  smiruju, poboljšavaju raspoloženje, fokus i koncentraciju te stres. Ona donosi još i puno više.

Osim što je heklanje samo po sebi meditativna razbibriga nadopunjeno različitim tehnikama i praksama omogućuje ulazak u dublja meditativna stanja, ali energetsko iscjeljivanje. Jedna od takvih praksi je korištenje boje za harmoniziranje na energetskoj razini (harmoniziranje čakri). Pri tome se mogu koristiti boje, vizualizacije, različite afirmacije.

Meditacija heklanjem

Švicarski psiholog Luescher 40-ih godina prošloga stoljeća razradio je testove za otkrivanje mentalnog i fizičkog stanja ljudi, polazeći od njihovih reakcija na određene boje. Svojim istraživanjima potvrdio je utjecaj svjetlosti i boja na autonomni živčani sustav, žlijezde i metabolizam općenito. Koristeći se bojama u dijagnostičke svrhe, a kasnije i kao terapiju, dr. Luescher nije otkrio ništa novo, jer je liječenje bojama dio tisućljetne povijesti većine drevnih kultura.

Činjenica je da sve ima vibracije i djeluje na određenoj frekvenciji pa tako i čovjek.  S druge strane boje su frekvencije svjetlosti te mogu imati duboke i ljekovite učinke na sve. Terapija bojama ima za cilj uravnotežiti energetske centre ili čakre tijela pomoću sedam boja na način da stimuliraju proces iscjeljenja tijela.

Tako meditacija heklanjem osim kao proces kojim se stvara određeni heklani predmet je i zabavan način rada na sebi.

„Meditacija heklanjem je spoj stvari u kojima najviše uživam u slobodno vrijeme jer brzo popravlja raspoloženje, no ukoliko se proces vodi ispravno i svjesno ima moć naše dubinske transformacije. To je za mene svojevrsna psihoterapija“ , kaže Vedrana Sunko učiteljica joge i autorica brenda Sunkoplet, u sklopu kojeg je prije osam godina počela izrađivati popularne Sunkoplet heklane ogrlice. Danas takve šarene ogrlice izrađuje s polaznicima svojih online radionica meditacije heklanjem pa se zato cijela praksa još naziva i Sunkoplet meditacija.

Meditacija heklanjem je spoj kreativnog heklanja i različitih jogijskih znanja i energetskih tehnika, koje je proučavala i prakticirala dugi niz godina.

„ To je jedan vrlo lagan i zabavan način učenja i prakticiranja meditacije te rada na sebi. Naravno proces se neće dogoditi sam po sebi ukoliko vas netko kroz njega ne vodi, stoga samo odlučila napraviti online radionice i podijeliti neke od tehnika sa svima koji su dovoljno kreativni i znatiželjni da ih isprobaju”, poručuje.

Sljedeća radionica Heklnaje kroz strahove prve čakre održava se u utorak 25. siječnja od 18 do 21 sat online i u Birou Radost. Više informacija se nalazi na linku

Radionica: Heklanje kroz strahove prve čakre