Najbolje prostirke za jogu

Prostirke za jogu su najčešće dugački oko 182 i široki 60 cm, no postoji i XL verzija za one nešto više i šire. Debljina im uglavnom varira od dva do pet milimetara, a postoje i deblje
Prostirka za jogu

Najbolja prostirka za jogu je idealne tvrdoće, gotovo neuništiva i cijenu opravdava kvalitetom. Na tržištu su prostirke različitih dimenzija, debljine i kvalitete, a odabirati ih treba s obzirom na stil joge koju prakticirate.

Jedna od prednosti joge među drugim oblicima tjelovježbe je što ne podrazumijeva nužno posjedovanje opreme niti pomagala. Štoviše ni čarape vam nisu potrebe, a vježbati možete i na travi.  Ipak realnost je bitno drugačija, prodaja odjeće i pomagala za prakticiranje  joge  danas je itekako unosan posao. Hoćete li vježbati u tajicama koje krase jednorozi ili hinduistički simboli stvar je estetike i ukusa, no zapravo jedino važna  je kvaliteta prostirke na kojoj se vježba.

Joga bez prostirke kao klizanje na ledu

„Učenik hatha joge treba vježbati na osamljenom mjestu, daleko od stijena, vode i vatre….Isposnička ćelija treba imati mala vrata i biti bez prozora, u istoj razini sa zemljom i bez rupa u zidovima. Ne bi trebala biti ne previše visoka, ni previše dugačka, no čista i bez insekata. Dnevno bi trebala biti premazana kravljim izmetom…“ , piše u Hatha Yoga Pradipici, za koju se vjeruje da je nastala u 15. stoljeća, a koju se i danas smatra jednom od najstarijih sačuvanih  pisanih priručnika za prakticiranje joge. Iako postoji logično objašnjenje zašto bi se pod isposničke ćelije mazalo izmetom svete životinje daleko je to od onoga što jogini danas prakticiraju. Ipak od kravljeg izmeta do pet milimetarskog „yoga mata“ s doživotnom garancijom čini se dalek je put. Yoga matovi ili kako ih još zovemo prostirke za jogu, nedavni su izum joga industrije koja je u posljednjem desetljeću dostigla nevjerojatan rast. Do njega je došlo popularizacijom joge kao oblika tjelovježbe. Naime, nekoć davno joga je prvenstveno podrazumijevala sjedenje u meditaciji i vježbe disanja zbog čega podloga nije bila od presudne važnosti. Joga o kojoj danas govorimo i koja je pokorila svijet  odnosi se većinom na vježbanja različitih  asana – položaja. U prosjeku od 75 minuta do dva sata, vježbač se konstantno kreće po prostirci, nekad rukama i nogama, nekad samo na nogama, a ponekad samo na rukama, stoga nije nebitno na čemu to radi.

Sve je počelo 1982. godine u Njemačkoj

Podlošci / prostirke za jogu su napravljeni na način da smanjuju klizanje ruku i nogu prilikom vježbanja pa ih se još zove non-slip mats  ili sticky mats.

Tradicionalno se joga prakticirala na travi, zemlji ili tepihu. S dolaskom joge na zapad počela se prakticirati na ručnicima i to najčešće na  drvenim podovima zbog čega je postala bliža klizanju na ledu.  Ako tome dodamo da je zapad objeručke prihvatio  baš dinamične stilove joge kao što su Ashtanga vinyasa  i njene  izvedenice, ne treba čuditi da je pitanje podloge za vježbanje postalo jedan od najvažnijih problema, pa posljedično i izvora zarade.  Gumene prostirke  su pokazale  idealnim rješenjem protiv klizanja i na zapadu su vrlo brzo zamijenile ručnike.

„ Noge su mi se stalno sklizale i odvajale  te sam se morala naprezati da ne padnem”, prisjeća se Angela Farmer koja je tako pokušavala vježbati na dekama i pokrivačima pa čak i madracima, no ništa nije pomoglo.

Dok je  1982.  godine učila jogu u Njemačkoj pronašla je za kupiti materijal koji se koristio kao podložak za tepih te ga izrezala u veličinu ručnika i na njemu vježbala.  Kada se vratila u Englesku njezin otac, Richard Farmer je kontaktirao njemačkog proizvođača  i postao prvi trgovac ljepljivih prostirki ( sticky mats).  Prvi podložak za jogu napravljen u tu svrhu je devedesetih godina proizvodio i prodavao  Hugger Mugger Yoga Products, a 2002. godine napravljen je prvi ekološki podložak za jogu Eco Yoga.

 

Prostirka za jogu

 

Štite od ozljeda i čuvaju zglobove

Važnost kvalitete prostirke za jogu se krije i u tome što štiti od ozljeda. Osim što sprječava klizanje pri izvođenju kompleksnijih joga položaja  njihova debljina i tvrdoća može biti ključna za očuvanje zdravlja zglobova.

Podlošci za jogu su danas  najčešće u dimenziji 182  x 60 cm, no postoji i XL verzija za one nešto više. Debljina im uglavnom varira od 2 do 5 milimetara, a postoje  i deblje. Naravno s debljinom ide i težina što je dosta problematično budući napredni vježbači  svoje prostirke nose sa sobom gdje god idu. Iz tog razloga su osmišljene i putne prostirke, neke od njih su čak  preklopive kako bi se mogle spakirati i u manji kofer.  Takve prostirke, iako lagane za nošenje, se brže unište, a vježbanje na njima najčešće je nešto manje ugodono budući su i tanje.

Česta je  početnička pogreška vježbanje joge na prostirkama za pilates koje su deblje,  mekše i lakše od prostirki za jogu.  Za razliku od pilatesa vježbanjem joge  se velikim dijelom stvara pritisak na ručne zglobove koji utonu u mekane prostirke za pilates što dugoročno može ostaviti i posljedice.

Kupnja  prostirke za jogu stoga  pasioniranom vježbaču joge predstavlja važan podvig jer ona  je za vlasnika nalik magičnom letećem ćilimu. Omogućuje izvođenje ponekad vratolomnih položaja uz dozu sigurnosti, stoga se ovom pitanju ne prilazi olako. Izbor boja, dizjana, veličina i kvalitete je teško sažeti, a cijene su sve samo ne prava sitnica.

Prostirke na metre ili one s potpisom

Osim na komade joga prostirke se nabavljaju i na veliko, pakirane u rolama na metre koje se režu po potrebi, a najčešće ih se kupuje za opremanje joga studija i često nude solidnu kvalitetu za i do tri puta manju cijenu od one koju traže poznati sportski brendovi.

Važan je i način na koji se prostirke održavaju, ne preporuča ih se prati u perilici, a proizvođači nude i posebna sredstva kojima ih se može čistiti. Budući kod vježbanja dinamičkih stilova joge često dolazi do znojenja zbog kojeg se većina prostirki kliže, jedan od načina vježbanja je da se na gumenu stavi platnena prostirka, koju u novije vrijeme sve češće zamjenjuju posebni brzosušeći ručnici.

Za koju god varijantu prostirke se odlučili definitivno je da se u kvalitetu isplati uložiti, posebice ukoliko vježbate češće od dva puta tjedno. Imajući u vidu kojom brzinom se raspadne  prosječna jeftinija prostirka koje se najčešće može nabaviti po cijeni od 100  do 200 kuna, ulaganje u prostirku s doživotnom garancijom se ne čini lošom investicijom. Ukoliko tome dodate i želju da se očuva zdravlje zglobove te izbjegne suvišno sklizanje i  padanje iz vratolomnih položaja  ulaganje u kvalitetnu prostirku za jogu je i više nego mudra odluka.

S druge strane budite sigurni ukoliko redovito ne prakticirate jogu ni najskuplja prostirka vam ne može pomoći da napredujete na svom joginskom putu.

Sunko Yoga 

Najpopularnije prostirke

Među najcjenjenije prostirke za jogu spada Liforme Yoga Mat. Prepoznatljiv je jer na sebi ima oznake na kojima za vrijeme vježbanja treba držati ruke i noge.  Cijena joj je od 800 do 1000 kuna.

Jedan od najpoznatijih proizvođača joga prostirki je svakako Manduka. Poznati po svojoj trajnosti i doživotnoj garanciji koja ide uz Black Mat PRO, Manduka PRO i PROlite modele.Cijene se kreću od 350 do  oko 90 kuna.

Najčešće korišteni šest milimetarski PRO Mat nudi čvrstu podlogu kako za početnike tako i za izvođenje naprednih asana. Zbog težine je mnogi vježbači ostavljaju u studiju u kojem vježbaju ili kod kuće te rijetko nose na putovanja. Ova prostirke je čak malo šira od standardne i može je se dobiti u dvije dužine: 180 cm i 205 cm.Skoro pa je neuništiva, ako vam svakodnevninim vježbanjem i uspije oštetiti je uz garanciju možete dobiti novu, a njen bonus je što s vremenom postaje sve ugodnija i manje klizava.

Eco friendly Jade je još jedan poznati brend često korišten na našim prostorima. Napravljen je od ekološkog materijala bez PVC-a, a  osam milimetarski model Jade Fusion mnogi proglašavaju trenutačno najboljom debelom joga prostirkom koja upija vlagu zbog čega se ne skliže. U pitanu je prostirka koju nećete tegliti sa sobom na putovanja, no zato je tu model Harmony debljine 4,7 milimetra. Cijene im se kreću između 400 i 700 kuna.

Često se među favoritima  spominje i Lululemon’s The Reversible Mat, no neki mu zamjeraju da se dosta brzo  izliže pa prestane biti ljepljiv.

Autor: Vedrana Sunko