Joga nidra – dubinsko opuštanje u snu bez sna

četvrtak 5. svibnja u 18 sati

Tehnike opuštanja i oslobađanja od stresa trenutačno  su potrebnije no ikada. Jedna od drevnih tehnika opuštanja, koja ne zahtjeva skoro pa nikakav trud je joga nidra, odnosno joginski san.

Joga nidra je proces uvođenja potpune fizičke, mentalne i emocionalne opuštenosti, koji dovodi u stanje između sna i budnosti. Upravo to stanje otvara mogućnost lakšeg kontaktiranja s podsvjesnim i nesvjesnim dijelom. Stoga je joga nidra, osim kao tehnika relaksacije, lijek protiv stresa i moćno sredstva za transformaciju života.

Ova se metoda naziva još i san bez sna, a nakon samo pola sata njenog pratkiciranja tijelo je odmorno, a um bistar i smiren kao nakon višesatnog kvalitetnog sna.

Relaksacijom i opuštanjem napetosti u tijelu i umu vraća zdravlje i snagu organizmu, ublažava depresiju i anksioznost te stvara prostor za sretan, stabilan i ispunjen život.

Opušteni um je najplodnije polje za sijanje sjemena promjene, a ona se u joga nidri radi uvođenjem svjesne namjere (sankalpa). Ukoliko znate što želite promijeniti u svom životu, namjera koja se donosi na početku nidre je sjeme koje će kroz vrijeme zasigurno dati željene plodove.  To je svojevrsno obećanje koje dajemo sami sebi i naša odluka da ne funkcioniramo automatski, već da svjesno mijenjamo svoj život na bolje.

Jednom kada u svom umu definiramo namjeru jedino što treba je potpuno se opustiti  te prepustite se u ruke voditelju nidre i uživati u procesu.

Jogu nidru mogu prakticirati svi, čak i oni koji nemaju nikakvog iskustva s jogom.

Premda u joga nidri tijelo spava, um je opušten, no budan kako bi se otvorila vrata podsvijesti. Ova je meditativna praksa uvijek vođena, što omogućuje umu da ne luta, kao što je to često slučaj kod nevođene meditacije.

Tehnika uključuje svjesno disanje, usmjeravanje svijesti na različite dijelove tijela,  vizualizacije i rad s namjerama. Prije početka ove meditativne prakse dobro je razmisliti o pozitivnoj namjeri koju biste htjeli ostvariti.

Joga nidra uklanjanja nagomilane napetosti i jedna je od najsnažnijih metoda relaksacije, ali  i buđenja uspavanih centara mozga. Izvodi se grupno u fizičkom prostoru, no zbog lockdowna sve češće ih se radi online uživo ili koriste već  unaprijed snimljene. Neke od snimki možete pronaći na Youtubeu te sam samostalno uvjeriti u djelotvornost ove drevne tehnike koja iscjeljuje um i tijelo.

Sljedeću joga nidru radimou četvrtak 5 svibnja u sklopu radionice Manifestiranja željene realnosti u sklopu programa Živi svjesno i po svom!.

Više informacija potraži na linku https://biroradost.hr/radionice-meditacije-i-tehnika-disanja/

Prijave i upiti na veca.sunko@gmail.com

Intenziv – Živi svjesno i po svom!