Joginske tehnike disanja

3 Radionice

 

Tehnike disanja

Kako dišeš tako živiš i zato se kaže da život treba živjeti punim plućima.

Na Prodiši! radionicama joginskih tehnika disanja naučiti ćete kako koristeći tehnike disanja:
▪️utjecati na raspoloženje i psihičku stabilnost
▪️ smanjiti stres i anksioznost,
▪️poboljšati zdravlje i vitalnost
▪️povećati kapacitet pluća
▪️smanjiti količinu sluzi u organizmu (sinusi, pluća, crijeva)
▪️smanjiti tjelesnu težinu

Znanstveno je dokazan da zdravlje, vitalnost i dugovječno su direktno povezani s načinom na koji dišemo. Ukoliko je dah plitak i kratak vrlo vjerojatno ste nemirni, anksiozni, teško se koncentrirate i  lako vas se izbaci iz takta. Vjerojatno vam nedostaje ustrajnosti i hrabrosti za poduzimanje većih promjena u životu. Uz sve to često imate i osjećaj kao da život prolazi pored vas. Stoga  se vrijedi zapitati nije li vrijem da naučimo disati?

Disanje je jedina autonomna tjelesna funkcija na koju možemo utjecati.  Kontrolom disanja možemo utjecati  na unos i distribuciju životne energije/prane u organizmu. Ujedno uz pomoć daha možemo djelovati na rad srca i drugih organa, ali i naš um.

U tu svrhu kreirane su tri povezane radionice joginskih tehnika disanja koje služe da osvijestite vlastito disanje te naučite kako koristeći drevne joginske tehnike  utjecati na vlastito raspoloženje, psihičku stabilnost, zdravlje, vitalnost pa čak i tjelesnu težinu.

Posljednje vrijeme , kao posljedica preboljelog covida mnogi imaju poteškoće zbog smanjenog kapaciteta pluća. Tehnike koje se prolaze na radionicama se također mogu koristiti za post covid oporavak dišnog sustava, odnosno povećanje kapaciteta pluća te smanjenje sluzi u cijelom organizmu što se manifestira kroz smanjenje sluzi u  dišnim organima ( sinusi, pluća).

Radionice su namijenjene praktikantima joge, kao i onima koji do sada isu imali iskustvo s jogom.

Između dvije radionice od polaznika se očekuje da samostalno vježbaju kod kuće uz snimku kako bi spremno mogli prijeći na naprednijie načine prakticiranja tehnika disanja.

Moguće je participirati i na samo jednoj radionici.

Radionica Joginske tehnike disanja 2 i 3 nisu za početnike i one koji se nikada ranije nisu susreli s kriyama i pranayamama ili nisu prošli kroz radionicu Joginske tehnike disanja 1i 2.

Uz sudjelovanje na radionici polaznici dobiju snimku radionice uz koju samostalno mogu vježbati kod kuće. Polaznici koji u vrijeme održavanja nisu u mogućnosti sudjelovati na radionici mogu je samostalno proći inadoknaditi uz snimku.

Snimke su dostupne tri dana počevši s danom održavanja radionice.

VAŽNO!

Joginske tehnike disanja su slojevita, ozbiljna i napredna  praksa, preporuka je da na radionicama sudjelujete fizički kako biste tehnike naučili ispravno prakticirati uz nadzor učitelja koji vas na taj način lakše može ispraviti.

Radionica joginske tehnike 1

Svjesno disanje i osnove pranayame

utorak 8. veljače od 18 do 21 sat

Radionica služi za razvijanje svijesti o vlastitom dahu i načinima na koji ga možemo kontrolirati. Objašnjava koncept prane i pranayame te  kako prakticirati pet različitih pranayama i tri kriye.Radionica završava opuštajućom meditacijom kojom se povezujemo s dahom.

Na radionici ćete naučiti:

 • Svjesno disanje
 • Što je prana i pranayame, čemu služe, kako se koriste
 • Praksa pranayame za početnike
 • Kriye
 • Tehnike:  vatreni dah, Bhastrika, Kapalabhati, Dirgha pranayama,  Ujjayi, Nadi Shodhana, Sury Bedhana, Chandra Bedhana, Sitali, Sitkari, Brahmari
 • Meditacija na dah

Radionica joginske tehnike 2

Otvaranje dišnog tijela i kumbakha pranayame

Četvrtak 10. veljače od 18 do 21 sat

Druga radionica se naslanja na prvu radionicu u kojoj su objašnjeni već osnovni koncepti i tehnike koje se u ovoj radionici dižu na napredniji nivo.  Svijest o disanju se s fizičkog nivoa (mišićne aktivnosti) prebacuje na energetiski nivo kroz praksu otvaranja dišnog tijela. U praksu pranayame se uvodi element zadržavanje daha i počinje se raditi s različitim omjerima udaha i izdaha. Uz pranayame koje su obrađene na prvoj radionici uče se nove  tehnike.

Na radionici ćete naučiti:

 • Otvaranje dišnog tijela/lotusa
 • Korištenje različitih omjera u pranayami
 • Praksa pranayame sa zadržavanjem daha
 • Tehnike: Nadi Shodhana, Anuloma Viloma, Sukha Pranayama, Bhramari, Sitali, Sitkari

Radionica Joginske tehnike disanja 3

Bandhe, Kriye i Napredne Pranayame

Utorak 15. veljače od 18 do 21 sat

Treća radionica se naslanja na znanja iz prve dvije radionice i donosi naprednu praksu kumbakha pranayami uz korištenje energetskih lokota (bandhi) i mantri. Objašnjava što su to kriye i praksu  Kapalabhati,  Uddiyana kriya i Agnisar Dhauti kriya koje se često koriste u liječenju različitih bolesti i poremećaja za uklanjanje sluzi na fizičkom nivou te  energetskih blokada. Radionica završava iscjeljujućom prana meditacijom.

Na radionici ćete naučiti:

 • Što su bandhe (energetski lokoti) i kako funkcioniraju?
 • Kako se izvode Mula bandha, Uddiyana bandha i Jalandhar bandha
 • Praksa pranayame uz korištenje  bandhi
 • Što su kriye?
 • Korištenje mantri u pranayami
 • Tehnike: Kapalabhati( napredna verzija),  Udiyana Kriya, Agnisar Dhauti,  Nadi Shodhana, Surya Bedhana
 • Prana meditacija

 

 

Radionicu vodi: Vedrana Sunko

Mjesto: Biro Radost (Ogrizovićeva 45, Zagreb) i online Zoom

Cijena radionice:

EARLY BIRD za uplate do 1. veljače

U fizičkom prostoru:

Pojedinačna radionica: 250 kuna/ 220 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Paket tri radionice:  550 kuna/ 520 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Broj mjesta  u fizičkom prostoru je ograničen na osam polaznika, prednost imaju oni koji uzimaju cijeli paket od tri radionice.

Online:

Pojedinačna radionica: 200 kuna/  170 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Paket tri radionice:  450 kuna/ 400 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

 Za uplate nakon 1. veljače:

U fizičkom prostoru:

Pojedinačna radionica: 270 kuna/ 250 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Paket tri radionice:  650 kuna/ 550 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Online:

Pojedinačna radionica: 220 kuna/ 200 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

Paket tri radionice: 550 kuna/ 500 kuna za Sunko Yoga aktivne članove

 

Prijave na  mail veca.sunko@gmail.com

Mjesto na radionici je rezervirano tek nakon uplate kotizacije.

Račun za uplatu:

BIRO RADOST, obrt za usluge, proizvodnju i trgovinu, vl. Vedrana Sunko, Zagreb, Ogrizovićeva 45

OIB: 24895692505, MB:97817244

Privredna banka Zagreb

HR9523400091160499535

Svrha: Joga poduka – tehnike disanja

O voditeljici radionica:

Vedrana Sunko

Za sebe volim reći da sam istraživačica joge jer sam svaku školu, tehniku ili joginsku liniju  koja mi je bila dostupna imala potrebu istražiti i iskušati na vlastitoj koži.

Prva iskustva s hatha jogom sam imala 2003. godine prvo kroz sustave Joga u svakodnevnom životu, a kasnije kroz Art of Living. No  tek nakon što sam 2006. godine upoznala Irenu Bartolec koja mi je prenijela tradicionalan način učenja Ashtanga joge, kako je učio njen učitelj  K. Pattabhi Jois zaljubila sam se u  tu moćnu praksu te joj godinama bila vjerna.

Poduke i inicijacije sam primala od brojnih učitelja i gurua, kako u Hrvatskoj tako i  u Indiji i Baliju. Tantru sam upoznala u Rishikeshu u sklopu Mahasiddha škole, dok me sa  Sri Vidya tantrom upoznao William Thomas,  učenik Sri Amritanande Natha Sarasvatija. Inicijaciju u Krya jogu Lahirija Mahashaye sam dobila od njegovog linijskog nasljednika Dharmendre Vatsa. Shivalabayogi meditaciju sam upoznala zahvaljujući njegovom učeniku Shivabalanandi, Iyengar jogu sam  na Baliju učila od Iyengarovog učenika i senior učitelja Olopa Arpipija, osnovne ideje Joge srca mi je prenio njen osnivač Mark Whitwell,  ljepote bhakti joge sam upoznala zahvaljujući Sri Swamiju Vishwanadi, a moć otvaranja srca kroz Dharma jogu učila sam od  Sandre Petre Pintarić.

Osnovni učiteljski trening ( RYT-200)  sam završila u OM joga studiju (poligon YogaPRO). Znanja usavršavam u sklopu četverogodišnje izobrazbe za učitelje joge yogacharya Jadranka Mikleca (TT- 600).