Ličke povratničke priče

Osmero djece s roditeljima i bakom živi  na osamljenom i nepristupačnom ličkom Krčkom Brdu od jedne mirovine, socijalne skrbi i dječjeg doplatka. Nakon godina izbjeglištva u Srbiji, odlučili su se vratiti ” da žive na svom”. Kako bi djeci kupili knjige za školu morali su prodati tele. Za brašno i ulje, kažu, uvijek imaju, to što znaju biti bez struje, a i vode, te snijegom odsječeni od civilizacije i po desetak dana za njih nije veliki problem. Nam je pak,  problem bio uopće uopće ih  pronaći, a onda se i dovesti pa nam je u pomoć priskočila i policija.

Općina Gračac je prostorno najveća općina, a gustoća naseljenosti nakon rata približila se onoj u Sahari.Većina Ličana srpske ancionalnosti napustila je svoje domove nakon Oluje, a neki su se unatoč uništenim domovima i gospodarstvu se odlučila vratiti. Tamo ih nije dočekalo mnogo, al postojala je nada da bi živiot uskoro mgao nalikovati onom koji su nekoć imali, danas kažu ni toga više nema.

 

Dokumentarni film  Povratničke priče – vježbanje života Biro Radost je snimio u siječnju 2015. u sklopu projekta udruge Cenzura Plus  “Odgovorna i proaktivna zajednica-garancija socijalne uključenosti bolje kvalitete života svojih građana”

 

 

Dokumentarni film Povratničke priče – Vježbanje života

Scenarij i režija: Vedrana Sunko

Snimatelj i montažer: Tomislav Brđanović

Produkcija: Cenzura Plus

Realizacija: Biro Radost

Pin It